Nyhetsbrev januar 2021

Kjære liberalister

Valgåret 2021 er godt i gang, og selv om det fikk en mer rufsete start enn vi hadde trodd på forhånd, med dramatiske scener i USA, fortsetter Liberalistenes arbeid for å rigge seg opp til valget 13. september. Jeg har hatt gleden av å ha flere møter med valgkamputvalget der våre interne ressurser legger ned mye arbeid. I tillegg har vår innleide konsulent Jay Townsend deltatt fra sitt kontor i New York. Sammen har vi flere gode ideer for hvordan budskapet vårt kan presenteres for et langt bredere publikum enn tidligere. Samtidig har vi innsett at vi ikke kan forvente å nå de store massene. Vi er nødt til å finne vår nisje blandt velgerne. Det betyr at vi kan tillate oss å være litt tøffere i utsagnene våre, og være villige til å komme med uttalelser som ikke alle er enige i. Dette er en viktig anerkjennelse for å kunne være tydelige i budskapet vårt. Kombinert med en mer spiselig og konkret politikk, som vedtatt i stortingsprogrammet har jeg stor tro på at vi kan treffe godt i viktige deler av befolkningen. Da tenker jeg både på de som helt tydelig er på leting etter et nytt parti (ref Senterpartiets nylige fremvekst), men også de som ikke tidligere har funnet et parti de kan være hjemme med – kall dem gjerne sofavelgerne.

For de som ønsker at styret tallfester et mål for hvor mange stemmer eller hvor stor andel vi kan forvente oss, tror jeg vi må skuffe. Det er svært risikofylt å tallfeste slikt, og vi risikerer å gjøre en betydelig økning til en negativ nyhet hvis vi ikke når et hårete mål som er satt. Når det er sagt er det klart at jeg personlig har en oppfatning at det er innenfor rekkevidde for oss å få inn en representant. Med hardt arbeid, ikke minst når det gjelder medieprofilering, og litt flaks med å treffe godt på en av sakene våre, kan vi få den medvinden som trengs for å sikre oss en plass på Stortinget.

Det betyr ikke at vi skal være skuffet om det ikke skjer, for jeg er helt sikker på at denne valgkampen i alle tilfeller vil gi oss langt mer oppmerksomhet, og dermed mer støtte, i form av nye medlemmer og i form av at flere får øynene opp for oss. Men det er viktig å huske at politikk handler om tillit, og den må man gjøre seg fortjent til. Dermed er det mange velgere som ikke vil stemme på oss før vi har vært med en stund. Å beskrive dette som et maratonløp er det andre som har gjort før meg, og det er en treffende beskrivelse. Og selv om det er noen spurter innimellom, så er det viktig å holde ut i lengden også, og huske at vi uansett drives fremover.

Bare de siste dagene har det skjedd en del. Jeg var nylig i Halden for å bivåne etableringen av lokallag der. Det er som kjent her Per Sandberg holder til, og vi møttes i Grand Bar, som han driver. Det var flere som møtte opp, og jeg håper at opprettelsen av lokallaget kan gi økt aktivitet i en del av landet der Liberalistene hittil ikke har vært så aktive.

Jeg hadde også gleden av å ta turen til Bergen, der årsmøtet til Liberalistene Vestland ble avholdt. Dette må kunne sies å være svært vellykket, da vi fikk god pressedekning. Bergens Tidende var tilstede, og det resulterte både i artikkel hos dem, samt etterhvert oppslag i flere andre aviser, inkludert VG.

Det var ikke tilfeldig at vi fikk oppmerksomhet rundt dette årsmøtet. Fredrik Jomark og de andre i Vestland hadde lagt ned mye arbeid i å informere pressen og fokuserte på at Per Sandberg var aktuell for en plass på valglisten her, sammen med den lokale kjendisen «Kjetting-Jan» – Jan Vindenes. Det endte med at årsmøtet valgte Vindenes, noe jeg tror er lurt for å sikre lokal tilstedeværelse for en toppkandidat. I alle tilfeller ga det oss masse oppmerksomhet og jeg vil rette en stor takk til Per Sandberg som var villig til å ta turen og stille seg til disposisjon for Liberalistene Vestland.

Jeg håper dette inspirerer andre til å skape oppmerksomhet rundt sine årsmøter, eller til andre aktiviteter – i det minste viser det at det er mulig for oss å komme i rampelyset. Vi tar med oss dette inn i oppløpet mot valgkamp oppstarten. Planen er fremdeles å ha valgkampmateriale og strategi klart til landsstyremøte.

Med dette erklærer jeg valgåret 2021 for åpnet!

Ronny Skjæveland,  
Leder Liberalistene
Epost: ronny@liberalistene.org